Filozofija

Ljudje pridemo po naravi bosi na svet.

V naši zahodni kulturi je čisto običajno ves čas nositi čevlje. To je nenaraven in zelo omejujoč način gibanja, ki pa ga veliko od nas smatra za ”normalnega”. Mišice stopala tako oslabijo. Vzroki za marsikatere zdravstvene težave naše civilizacije so povezani z napačno držo telesa. V deželah, v katerih ljudje še danes pretežno hodijo bosi, na primer v Indiji, so težave s hrbtom, kolki ali koleni v veliki meri nepoznane.

Naša ideja je bila ustvariti nov tip čevlja, ki omogoča kar se da naravno premikanje – bosonogo hojo. Čevelj, ki je plod večletnega razvoja, spet omogoča stopalom popolno svobodo gibanja. Hkrati jih tudi ščiti s svojimi nedrsečimi in trpežnimi podplati, ter se prilagodi vsakemu premiku stopal in prstov.

Podplat je iz tako odpornega materiala, da tudi koničasti in ostri predmeti ne predstavljajo nevarnosti. Zgornji material varno objame stopalo in skrbi za odvajanje telesne temperature, tako kot tudi za ohranitev le te pri mirovanju. Poleg uporabe za tek, jih lahko uporabimo pri vseh aktivnostih (notri in zunaj). Še posebno so primerni tudi za otroke (od takrat naprej, ko se učijo hoditi) in za starejše. Dober oprijem na vseh podlagah v povezavi z krepitvijo mišic stopal, omogoča gibanje brez pomoči do visoke starosti.

Leguano in leguanito čevlji zagotavljajo idealno zaščito za stopala pri posnemanju bosonoge hoje ali teka.

Evolucija ali najnovejša tehnologija?

Ljudje smo na svetu 200.000 let. V preteklosti smo bili lovci in nabiralci. Kar pomeni, da smo na dan prehodili od 15 do 30 kilometrov na dan. Najstarejši čevlji so stari šele 12.000 let in še to so bili enostavno ovita stopala proti mrazu. Naša bosa stopala so bila naše edino sredstvo za gibanje,ustvarjena do popolnosti, za celodnevno stanje na nogah. V naših modernih časih pa nas skuša čevljarska industrija prepričati, da naša stopala potrebujejo podporo, najmanj 2 – 3 cm pete, blaženje in mehak vložek. Ljudje zaupajo in se zanašajo na čevlje bolj kot na lastna stopala.

leguano želi to spremeniti: Stopalo je mojstrovina oblikovanja, popolno ustvarjeno za bosonogo hojo. Zaradi tega pri leguanu proizvajajo čevlje, ki posnemajo bosonogo hojo in hkrati nudijo zaščito proti umazaniji, mrazu, pikom insektov, steklu in podobno.