Naša leguano zgodba

“Opazila sva, kako se je izboljšala najina telesna drža, tako pri hoji, kot tudi pri sedenju. Tek je dobil popolnoma novo dimenzijo, bilo je bolj zabavno, teči s svobodnimi stopali. Zdelo se je, kot da bi letala po stezi.”

Z bosonogimi čevlji leguano sva se prvič srečala poleti 2015, ko sva bila na dopustu na vzhodnem morju v Nemčiji.

Ko sva se sprehajala po promenadi, je najino pozornost vzbudila trgovina leguano. Nisva vedela kako naj si razlagava izraz ”bosonogi čevlji”, zato sva šla noter in postavila prodajalki veliko vprašanj.

Najprej sva bila skeptična (o ideji, da hodiš bos medtem ko nosiš čevlje). Ampak ko sva jih preizkusila, sva bila navdušena nad bosim občutkom, ki so ga čevlji dajali. Prodajalka naju je poučila, kako morava hoditi v najinih novih čevljih. Svetovala nama je, da če se hočeva izognit bolečinam v mišicah, morava na začetku počasi stopnjevati hojo, da se stopala najprej navadijo na boso hojo.

Tako navdušena sva bila nad občutkom in svobodo v čevljih čevlji leguano, da nisva želela nositi nobenih drugih čevljev več. Seveda sva imela na začetku bolečine v mišicah in tako videla, kako neutrjena so bila najina stopala vsa ta leta. Ampak mišice so se kmalu navadile novih izzivov. Opazila sva, kako se je izboljšala najina telesna drža, tako pri hoji, kot tudi pri sedenju. Tek je dobil popolnoma novo dimenzijo, bilo je bolj zabavno, teči s svobodnimi stopali. Zdelo se je, kot da bi letala po stezi.

V enem letu in pol sva z leguano čevlji doživela veliko lepih izkušenj, kot na primer izlete v hribe, plavanje v potoku, tek in sprehodi v gozdu. S svojimi pozitivnimi učinki so naju resnično prepričali, zato sva se leta 2016 odločila, da jih pripeljeva tudi v Slovenijo.

Želiva deliti najino navdušenje in ljudem pomagati rešiti ali preventivno preprečiti marsikatere težave. Še posebej pomembno se nama zdi to pri otrocih, saj se jim stopala razvijajo in bosonogi čevlji so edina primerna obutev za zdrav razvoj otroških stopal.

Julia in Dejan