FAQ - Pogosta vprašanja

Kako naj začnem z bosonogo hojo – na začetku po malo, ali takoj cel dan?

Imejte v mislih, da so bile mišice v vaših stopalih v veliki meri zapostavljene in se morajo najprej počasi razviti. To velja tudi za tetive, vezi in kožo na podplatih, ki je postala še posebej občutljiva. Začnite počasi, hodite ali tecite najprej na kratke razdalje, poslušajte svoje telo. Če vas bolijo mišice, si vzemite par dni premora za regeneracijo. Potem lahko počasi povečujete čas in razdaljo.

Čemu naj bi nosil bosonoge čevlje?

Bosonoga hoja je naravna in tudi zdrava. Ko obujemo čevlje, naše mišice v stopalih počasi oslabijo. Lahko se pojavijo težave, na primer ploska stopala.  Pri bosi hoji se mišice zopet aktivirajo pri čemer se lahko težave zmanjšajo ali v celoti izginejo.

Kako dolgo zdrži podplat?

Podplat zdrži pri hoji ali teku po asfaltu približno 800 do 1000 kilometrov. To je podobno kot pri običajnih tekaških copatih.

Iz česa je sestavljen podplat?

Podplat je sestavljen iz materiala LIFOLIT®. To je odporen in zelo fleksibilen material, ki ne omejuje gibanja stopala. Med drugim ga uporabljajo pri izdelovanju igrač (Schleich figurice) in je povsem varen za otroke.

Kje lahko nosim leguano čevlje?

V osnovi kjerkoli: v službi, v prostem času, pri športu, tudi v vodi ali na plaži… Fleksibilen in odporen podplat je načeloma primeren za vse površine, saj zaščiti stopala pred ostrimi predmeti kot so razbito steklo, školjke, veje, kamni itd.

Ali lahko leguano čevlje nosim tudi v dežju in mrazu?

Brez skrbi pred vremenom. Vaša stopala bodo mokra, če boste hodili po dežju in lužah. Vendar, ko so stopala v stalnem gibanju, ustvarjajo toploto in tako pripomorejo k temu, da se čevlji tudi hitro posušijo. Tudi pri zimskih temperaturah gibanje omogoči stopalom, da ohranjajo toploto. Leguano čevlje lahko nosimo tudi na snegu in ledu, pri čemer nedrseč podplat skrbi za stabilnost. Na ledu je kljub temu potrebno veliko previdnosti.

Ali se lahko perejo v pralnem stroju?

Vsi modeli, razen modela leguano aktiv winter, se lahko perejo v pralnem stroju pri 30° C v vrečki za pranje in s posebnim programom za občutljivo pranje perila.

Ali imam v bosonogih čevljih dovolj opore?

Pri bosi hoji se mišice in vezi v stopalih krepijo in tako stopala sama skrbijo za oporo, ki jo potrebujejo. Ko se mišice in vezi v pri stopalih popolnoma okrepijo, postane gibanje naravno in redkeje pride do padcev ali  poškodb, kot je zvin gležnja.

Ali se zgornji material raztegne?

Ne, tudi pri pogostem pranju v pralnem stroju ohrani svojo obliko.

Zakaj leguano čevlji nimajo blaženja?

Naravna hoja ne potrebuje blaženja. To je smiselno za tekače, ki ne tečejo na naravni način. Ker pri teku stopijo najprej na peto, pride do močnih obremenitev sklepov in zato potrebujejo čevlje z blaženjem, ki ublažijo vsak njihov korak.

Kaj pa vložki za čevlje, ali jih potrebujem?

Smisel bose hoje je krepitev mišic stopala, pri čemer vložki niso v pomoč, saj dajejo stopalu oporo in zato ta ne uporablja več toliko mišic. Na začetku lahko nosite tudi vložke, ki jih potem pri redni bosi hoji, ko se mišice okrepijo, počasi opustite.

Zakaj se moje noge v leguano čevljih potijo?

Pogosto se stopala v leguano čevljih ne potijo več kot smo običajno navajeni. Pri hoji in teku v leguano čevljih stopala aktivno delajo in se temu primerno tudi segrevajo. Tako lahko pride do prekomernega potenja. Ko se stopala navadijo na nov način hoje, se navadno tudi nehajo potiti.

Imate vprašanje za nas?

VPRAŠAJTE NAS !