prispevki

Intervju s Clausom Beckerjem, vodjo klinike za Biokinematiko

Zakaj je bosonoga hoja zdrava in lahko prepreči kronična obolenja gibalnega aparata, odgovarja Claus Becker, vodja klinike za Biokinematiko.

 

leguano: Gospod Becker, prosim pojasnite: Kaj je biokinematika?

Becker: Biokinematika se ukvarja s preiskavo in zdravljenjem kroničnih obolenj gibalnega aparata. Vključujoč spoznanja iz medicine, biologije, matematike in naukov gibanja, biokinematika prepozna prevladujoča neravnotežja v telesu in jih zdravi s posebnimi metodami.

Vzrok takšnih zdravstvenih težav je raznolik. Neravnovesja se lahko pojasnijo z našimi enostranskimi življenjskimi navadami kot je na primer nenehno sedenje ali enostransko gibanje. Lahko pa so za neravnovesja odgovorne nezgode oz. poškodbe. S pomočjo ročnih tehnik in posebnih vaj se problematična mesta uravna. Tako se lahko na primer bolečine v sklepih ali dislokacija diskusa pozdravijo brez operacije.

leguano: Kaj so tipične zdravstvene težave? Kako dolgo praviloma traja zdravljenje?

Becker: Na našo kliniko prihajajo ljudje z različnimi težavami. Najpogosteje  nas poiščejo pacienti z dislokacijo diskusa, z bolečinami v sklepih ali hrbtenici. Vendar tudi ljudje z migreno in z najrazličnejšimi drugimi težavami najdejo na naši kliniki možnost za zdravljenje.

Trajanje zdravljenja je od pacienta do pacienta različno. Vsak pacient ima svojo lastno  zgodbo telesa in s tem individualno zdravstveno težavo. Zato je tudi obravnavan čisto individualno, pri nas ni razmišljanja ‘po predalčkih’. Posledica je, da čas zdravljenja zelo variira. Ena terapija lahko zajema eno ali več zdravljenj.

leguano: Zakaj sta bosonoga hoja in tek dobra?

Becker: Človek se premika preko mišičnih verig. Vsaka od njih ima začetek. Začetek je mišičevje prstov. Zaradi čevljev je funkcija stopala omejena, ker je večina čevljev preozkih in pretrdih. Če se prsti v čevljih ne morejo premikati, je součinkovanje ostalega dela mišične verige (golen, stegno, trup, vratna vretenca) moteno. Zaradi dolgoletne hoje v ozkih in stabilnih čevljih mišice prstov na nogah zakrnijo kar povzroči mišično neravnovesje, ker je funkcija enega člena v verigi motena. Zato je bosonoga hoja / tek najboljši trening za celotno telo.

leguano: Kaj so prednosti čevljev leguano?

Becker: Čevlji leguano so narejeni iz fleksibilnih materialov. Prstom in celotnemu stopalu nudijo svobodo gibanja, ki jo potrebujejo za normalno opravljanje funkcij. Tako se telo giba naravno in ergonomsko. Z drugimi besedami, stopalo se lahko optimalno prilagodi vsakemu terenu  (neravnemu, ostremu) in je kljub temu zaščiteno pred poškodbami. Iz tega razloga jih priporočamo našim pacientom. Tudi sam jih nosim.

Claus Becker je od l. 1985 zdravnik splošne medicine. Od l. 2004  je v zdravniškem vodstvu Klinike za biokinematiko in od l. 2014 zastopnik Klinike za biokinematiko na kongresih in predavanjih.